Akwakultura
Pojęcie akwakultura oznacza chów, hodowlę i uprawę organizmów wodnych (roślin lub zwierząt) oraz poprawę ich stanu. Działalność taka prowadzona jest w kontrolowanym lub specjalnie w tym celu wybranym środowisku wodnym. W związku z niebezpieczeństwem przełowienia zasobów, akwakultura postrzegana jest, jako alternatywa dla tradycyjnego rybołówstwa. Światowe metody połowu ryb zakłóciły równowagę natury. Odpowiedzią na ten problem stała się akwakultura.
Obecnie 25% całkowitego połowu ryb pochodzi z akwakultury, a tendencja ta wciąż rośnie. Akwakultura jest jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi gospodarki żywnościowej w Polsce i na świecie. Dzięki niej na rynek trafiają produkty o powtarzalnej, kontrolowanej, najwyższej jakości.
Ryby, które posiadamy w swojej ofercie pochodzą z nowoczesnych akwakultur funkcjonujących jako system obiegów zamkniętych. Hodowla w Bońkach pod Płońskiem to najnowocześniejszy zakład tego typu w Europie.
W Global Fish kierujemy się zasadą upowszechnienia wyłącznie najwyższej jakości, unikalnych, zdrowych oraz smacznych produktów. Osiągnięcie takiego celu wyróżnia nas na rynku produktów premium. Nasze ryby rosną w procesie zrównoważonym, zgodnym z ich środowiskiem naturalnym, wolnym od chemii i antybiotyków.
Innowacyjna technologia:
1. W zamkniętym obiegu krąży 4 tyś. m3 wody. Filtry wychwytują odchody ryb i inne zanieczyszczenia.
2. System napełniania i podgrzewania wody.
3. Automatyczne karmniki serwują paszę wprost z silosów stojących poza halą. Jedna ryba dorastając zjada 1,5 kg karmy.
4. Śluzy biologiczne chronią ryby przed zakażeniem bakteriami
5. Kanał transportowy. W miarę rozwoju, ryby zasiedlają kolejne zbiorniki. Tędy też opuszczają hodowlę.
6. Ławice ryb dorastają w betonowych otwartych zbiornikach z wirującą wodą, co imituje naturalne prądy.
7. Większość systemów działa automatycznie. Hodowlę obsługują ichtiolog i technik.