Aktualności

2012-08-25 16:51:41

Warsztaty kulinarne z Gavinem Baxterem

25 sierpnia nad malowniczym Jeziorem Krzywym pod Olsztynem, odbyły się warsztaty dla blogerów kulinarnych.  Spotkanie poświęcone były rybie Barramundi, a prowadził je szef kuchni warszawskiego hotelu Marriott – Gavin Baxter. 

Gavin Baxter 1

 

Warsztaty rozpoczęły się od zwiedzania hodowli Barramundi oraz znajdującej się obok szkółki zielarskiej. Następnie, po obejrzeniu mistrzowskiego pokazu filetowania  barramnudi w wykonaniu Gavina Baxter’a, uczestnicy mieli okazje sprawdzić swoje umiejętności w tym zakresie. Większość nie miała z tym najmniejszego problemu ponieważ pochodząca z Australii Barramundi poza kręgosłupem  nie posiada żadnych drobnych ości, co powoduje, że jest niezwykle ceniona przez kucharzy i konsumentów. Mięso Barramundi jest delikatne a jednocześnie jędrne. 

 

 

W ciągu 4,5 godziny pracujący w parach blogerki i blogerzy uzbrojeni w australijskie wino io wspaniałe humory przygotowywali Barramnundi na trzy sposoby: barramundi z grilla, barramundi grillowaną w marynacie z trawy cytrynowej, kolendry, sosu sojowego i chilli i barramundi grillowaną w marynacie Zaatar.

 

Najbardziej docenionym przez uczestników smakiem okazała się Barramundi w marynacie z trawą cytrynową, o lekko orientalnym smaku.

 

 

 

Relacja z warsztatów warsztatów

http://madameedith.blogspot.com/2012/08/jak-sie-gotuje-u-boku-mistrza.html

http://paletasmaku.blogspot.com/2012/08/b-jak-barramundi.html

http://www.gruszkazfartuszka.pl/gavin-baxter-i-ryba-barramundi/

http://www.rogalikblog.pl/roznosci/mazurskie-warsztaty-kulinarne/

http://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/facecika-debiut-na-warsztatach-gavin-baxter-i-grillowana-barramundi/

http://jedzeniadorzeczy.pl/barramundi-co-to-za-ryba/

 

 

 

 

 


< powrót


Centrum informacji