Inspiracje kulinarne

Pieczona Czerwona Tilapia

Rybę umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Doprawić solą i pieprzem, natrzeć oliwą i obłożyć ziołami. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Ziemniaki obrać i lekko podgotować w osolonej wodzie. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Rybę przełożyć do nasmarowanego oliwą żaroodpornego naczynia. Dodać p...

dowiedz się więcej

Cała, pieczona Czewona Tilapia

Przygotowaną rybę ponacinać z jednej strony. Skropić cytryną i doprawić. Przełożyć na pergamin lub do naczynia do zapiekania. Wstawić do rozgrzanego pieca lub piekarnika. Piec 8 minut w temperaturze ok. 190 C. Wyjąć, polać oliwą wymieszaną z ziołami i czosnkiem, piec przez  kolejne 8 minut...

dowiedz się więcej

Świeża Tilapia duszona w białym winie

Pokroić warzywa – dymkę na drobno, por - w pół, na plastry. Podsmażyć je na maśle z dodatkiem oliwy. Filety z Czerwonej Tilapii przyprawić. Ułożyć je na warzywach, , polać sokiem grejpfrutowym i uzupełnić winem. Dusić około 15 minut. Ostrożnie wyjąć rybę na talerz, warzywa ułożyć osobno, rybę o...

dowiedz się więcej

Sałata z Tilapią smażoną z teryiaki

Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki, wymieszać ze szpinakiem. Rybę umyć, osuszyć, pokroić, doprawić. Smażyć na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia wlać na patelnię sos teryiaki - powinien „oblepić” rybę. Przełożyć na talerz, posypać sezamem. Marchewkę i rzodkiew pokroić w julienne, wymies...

dowiedz się więcej

Świeża Tilapia zapiekana ze szpinakiem pod beszamelem

Filety wymyć, osuszyć, skropić sosem z cytryny, przyprawić, krótko obsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Świeży szpinak zblanszować, przelać zimną wodą, dokładnie odsączyć. Pokroić. Mrożony szpinak rozmrozić, odsączyć. Cebule d...

dowiedz się więcej

Panierowana Tilapia

Filety wymyć, osuszyć, doprawić według uznania. Panierować w mące, jajku i parmezanie. Smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania zrumienionej „skórki”.
 

dowiedz się więcej

Roladki z Tilapii z suszonym pomidorem i włoską szynką

Filety umyć i osuszyć, skropić cytryną i lekko doprawić. Na każdy filet położyć posiekaną bazylię, suszony pomidor, zrolować, owinąć szynką, spiąć wykałaczką. Obsmażyć na rozgrzanej patelni. Odlać tłuszcz, wlać białe wino (ok. 100 ml), odparować. Wlać śmietanę, dodać łyżkę musztardy, doprawić s...

dowiedz się więcej

Tilapia w tempurze z ryżem sushi

Rybę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, lekko doprawić. Temperę wymieszkać z zimną wodą do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Olej rozgrzać. Rybę zamaczać w cieście tempera i smażyć na gorącym tłuszczu ok. 2 minuty, odsączyć na ręczniku papierowym. Układać na ugotowanym wedłu...

dowiedz się więcej

Pikantna zupa rybna z Czerwoną Tilapią

Rybę odfiletować. Z resztek ryby i bulionu ugotować wywar, zredukować do 0,3 l. Cebulę obrać, pokroić na plasterki, poddusić na rumieniec na 1 łyżce masła i 1 łyżce oleju. Pod koniec duszenia wlać z puszki krojone pomidory i zredukowany bulion rybny. Dodać 1 listek laurowy, przyprawy, czosnek, ...

dowiedz się więcej


Cook Book


Tilapia - galeria zdjęć

Zobacz wszystkie galerie