Świeża Tilapia

Nowość na polskim rynku!

Gatunek ten (Oreochromis Niloticus) wywodzi się od Tilapii, która znana jest na całym świecie pod nazwą ryba św. Piotra. Dlaczego? Warto poszukać w przewodnikach opowiadających o historii jeziora Tyberiadzkiego…

Hodowla, z której pochodzi Czerwona i Srebrna Tilapia zlokalizowana jest w miejscowości Bońki koło Płońska. Jej powierzchnia to cztery hektary, a zdolność produkcyjna to 1300 ton ryb rocznie. Jest to największa i najbardziej nowoczesna akwakultura w Europie. Ryby hodowane są w systemie zamkniętego obiegu wody, z zastosowaniem najnowocześniejszej technologii sprowadzonej z Izraela. W ogrzewanej hali, w kilkudziesięciu basenach, ryby żyją w specjalnie stworzonym mikroklimacie, w warunkach zbliżonych do naturalnych. Tilapie karmione są naturalnymi paszami najwyższej jakości. Dzięki sterylnym warunkom, jakie panują na terenie hodowli, ryby rosną zdrowo. Nie stosujemy sztucznych dodatków, hormonów czy antybiotyków.

Hodowla jest w pełni zautomatyzowana i pod stałym nadzorem. Jakość i świeżość produktów jest dla nas najważniejsza, dlatego oferujemy ryby, które nigdy nie były zamrażane. Lokalizacja w samym centrum Polski gwarantuje szybkie dostawy w każdy zakątek kraju.

Czerwona i Srebrna Tilapia jest doskonała w smaku. Charakteryzuje się chudym, delikatnym mięsem i brakiem drobnych ości. Gatunek ten cieszy się uznaniem najlepszych szefów kuchni. Nadaje się do smażenia, pieczenia, grillowania oraz do gotowania na parze. Dzięki zwartej, jędrnej konsystencji, mięso Tilapii nie rozpada się podczas obróbki cieplnej. Tilapia Czerwona uznawana jest za szlachetniejszą, dlatego polecana jest do podawania w całości, natomiast Tilapia Srebrna znacznie szybciej rośnie i doskonale nadaje się także do wykorzystania w postaci filetów. Tilapia nie ma charakterystycznego rybiego zapachu, co powoduje, iż smakuje również tym, którzy nie przepadają za rybami. Ze względu na znikomą ilość tłuszczu, polecana jest osobom na diecie oraz sportowcom.




 

Czerwona i Srebrna Tilapia w hodowli w Bońkach - zobacz galerię zdjęć

Dania ze świeżej Tilapi - zobacz galerię zdjęć

Przepisy na dania z Tilapią w roli głównej



Cook Book


Tilapia - galeria zdjęć

Zobacz wszystkie galerie